header.png
 
 
Wie is wie

VRIJWILLIGERS IN HET ZONNETJE

Nieuws afbeelding 9-6-2015

 Vrijwilliger in het zonnetje  

Iedere week zijn vele vrijwilligers actief op en rond de velden van Evergreen.

Als blijk van waardering zetten we maandelijks een vrijwilliger in het zonnetje.

Op deze manier komen we iets over deze vrijwilliger te weten en laten wij weten dat vrijwilligers zeer gewaardeerd worden bij Evergreen, deze houden de club draaiend!  

We naderen het eind van het hockeyseizoen en "last but not least” staat Koos Ouwerkerk in het zonnetje. Hij heeft op 24 april een Koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn vrijwilligers werk op onze vereniging! Zoals u kunt lezen is dat zeker verdiend! Koos nogmaals gefeliciteerd!

Naam: Koos Ouwerkerk        

Vertel kort iets over jezelf:

In 1970 ben ik hier in Maassluis komen wonen, ik ben getrouwd met Ludy We hebben 3 kinderen, Margo, Remko en Femke. Ik ben opa van 6 kleinkinderen. Mijn zoon hockeyt bij de Veteranen A (bij Evergreen).  In 1973 ben ik lid geworden van Evergreen. Ludy, die van jongs af aan hockeyde, was toe al een jaartje lid van Evergreen. Ik begon bij de Recreanten (dat toen trouwens de Alternatieven heette) en later bij Heren 3.

Ik kom dus niet uit de hockeywereld. Mijn sport was vooral roeien. Dat heb ik een aantal jaren in Delft gedaan en was ook roeicoach (met zo’n roeptoeter langs het water meerijden).

Ik speel nu competitie bij de Veteranen L.

Actief op Evergreen sinds:1973

Functie:Momenteel is Koos: interim voorzitter, Fithockey- coördinator en is hij lid van de onderhoudscommissie. Ooit is hij zijn vrijwilligerscarrière begonnen als trainer maar ondertussen heeft hij al veel takken van het vrijwilligerswerk binnen Evergreen gezien.

Wat doe je in die functies?:

De onderhoudscommissie ofwel de klusgroep bestaat uit 5 personen, we doen vele klusjes in het clubgebouw en op en om de velden. Zo hebben we afgelopen donderdag een raam gemaakt dat was gesloopt bij een inbraak.

Fithockey is voor 55+ers die geen lid hoeven te zijn van Evergreen. Ze trainen met Robbert Paul op dinsdagochtend en betalen 3 Euro per keer (inclusief koffie in de "derde helft”). Ik coördineer dat, voorheen gaf ik de trainingen ook, maar ben nu invaltrainer.

Als interim voorzitter ben ik lid van het bestuur; op maandagavond hebben we bestuursuurtje op de club en praten we over dingen die belangrijk zijn voor Evergreen, vanavond was dat de teamindeling.

Heb je een favoriet team?:

Ja, dat is toch mijn eigen team, Veteranen L. En verder kijk ik graag naar iedereen die plezier heeft in hockey en dit spelletje ook zo goed mogelijk probeert te spelen, want dat vind ik belangrijk, plezier en je best doen.

Wat heb je nog meer gedaan voor Evergreen?:

Op internet staat een erg mooi stukje over Koos en zijn inzet voor MHV Evergreen. http://www.maassluis.nl/over-maassluis/nieuwsberichten_42951/item/lintjesregen-in-maassluis_66418.html#Ouwerkerk.

Later in dit interview meer over het lintje van Koos.

Waar kijk je met een positief gevoel op terug?:

Natuurlijk staat MARLOW op nummer 1! In 1976 is deze uitwisseling begonnen. En dit is de rode draad geworden in mijn "groene” leven. Deze uitwisseling is voor jeugdteams. Maar al snel daagden de begeleiders elkaar uit voor een partijtje hockey.  Zelf ben ik ook een paar keer naar Marlow geweest met andere vaders en moeders om daar te hockeyen.

Ten tweede de overgang van de Merellaan naar hier, met hier bedoel ik het huidige gebouw van de NME (Natuur en Milieu Educatie), want daar kregen wij ons clubgebouw, dat deelden we met de tennisvereniging.

En ten derde ben ik erg trots op het bouwen van het huidige clubgebouw in 2000, want daar heb ik eigenhandig aan meegebouwd! Ik was toen net met pensioen en had dus veel tijd. En ja, ik ben graag bezig! Voordat we een eigen clubgebouw kregen, deelden we er een met de tennisvereniging, en ja dat was toch lastig want er waren altijd 3 maanden overlappend en dan was het erg druk. Verder was het verschil in mentaliteit van tennissers en hockeyers erg groot. Zelfs hockeyers die ook tennislid waren gedroegen zich anders na een partijtje tennis dan na een partijtje hockey.

Vertel eens over je Koninklijke onderscheiding.  

Op vrijdag 24 april 2015 kregen 13 inwoners van Maassluis deze onderscheiding. Ik ontving het lintje omdat ik me gedurende lange periode verdienstelijk heb gemaakt voor MHV Evergreen.

Ik was me niet bewust dat ik een lintje zou gaan krijgen, ik deed ten slotte alleen vrijwilligerswerk bij Evergreen en had verder geen brede activiteiten. Dus ik dacht niet dat ik daar ooit een lintje voor zou krijgen.  Ik had al eerder een voordracht ondersteund voor een Koninklijke onderscheiding aan Evergreenleden, maar die hadden vooral allerlei activiteiten buiten Evergreen. Dat betrof ons erelid Jacques van Eck, mijn teamgenoot Leo Lauwaars in Veteranen L en Marc Cornelissen. Zoals bekend is er een zeer droeve reden waarom de onderscheiding niet aan Marc kon worden uitgereikt.

Samen met mijn vrouw ging ik kijken naar de mensen die een lintje zouden ontvangen en toen we naar de kerk fietsten wist ik nog van niks. Het werd verdacht toen we bij de kerk aan kwamen en onze fietsen wegzetten, toen was mijn vrouw ineens verdwenen, terwijl we normaal op elkaar wachten. Ik liep naar binnen en voelde wel een beetje nattigheid, in de hal werd ik inderdaad opgewacht en werd ik naar de consistoriekamer geleid. Het lintje dat ik in de kerk kreeg van burgemeester Koos Karssen mocht ik de eerste dag dragen tot 0.00 uur. Nu mag ik het alleen dragen tijdens bijzondere gelegenheden. Er is ook een klein vlinderstrikje bij, dat mag ik dragen als ik netjes in pak ben.

Wat maakt Evergreen voor jou tot een gezellige vereniging?:

Het is een fijne kleine vereniging, de meeste mensen kennen elkaar. In 1973 toen ik lid werd waren er ongeveer 300 leden en nu zijn dat er iets meer dan 400. De organisatie van zo’n kleine club is makkelijk, veel ouders van jeugdleden zijn erg betrokken en dat is heel belangrijk voor een vereniging. Zonder betrokken ouders red je het niet als vereniging.

 

 

 

 

Heb je een positieve tip voor Evergreen? :

Het stokpaardje is communicatie, we zitten in een tijd van social media, maar ik vind als je ergens problemen mee hebt, dan moet je om de tafel gaan zitten. Lichaamstaal is erg belangrijk, die zie je niet op social media. Social media is prachtig en handig (bijvoorbeeld om een afspraak te maken), maar praten is veel beter.

 

Wil je nog iets kwijt?:

Evergreen moet er zijn voor alle leeftijden, van Funkey- tot Fithockey. Dit is groei in de lengte, daarnaast moeten we als vereniging ook groeien in de breedte, denk aan de Recreanten die hockeyen als sport, zonder competitie te spelen. Deze groep zou ook nog wel wat kunnen groeien.

 

 

 

 
Ruitenburg  
Rabobank  






Contact

Adres
Dr. Albert Schweitzerdreef 431
3146 AP Maassluis
[email protected]

Bankrekeningnummer
3404.79.930
BIC: RABONL2U
IBAN: NL28RABO0340479930
BTW: 8034.65.890.B.01