header.png
 
 
Bestuur

MHV EVERGREEN HEET 2012 WELKOM EN DANKT 2011

Nieuws afbeelding 23-12-2011
Nu de feestdagen en de jaarwisseling voor de deur staan, is het een mooi moment om 2011 te danken en 2012 welkom te heten.
 
In de december maand geeft het toch altijd een extra gevoel om na te denken over het jaar, het leven en de toekomst. We staan langer stil bij de gebeurtenissen en ervaringen in ons leven. Zo zullen bijvoorbeeld pijnlijke momenten opnieuw voorbij komen. Ook bij MHV Evergreen zijn wij hier helaas mee geconfronteerd met o.a. het veel te vroeg overlijden van Jannette Breunis, Ruud van Beers en Coen Backelandt. Maar wat wij zeker dan niet mogen vergeten, is dat er altijd ook heel veel mooie momenten zijn geweest en ook zullen gaan komen.
Het is het gezin, de partner, de familie, de vrienden en teamgenoten die ons in moeilijke maar ook mooie momenten bijstaan. De december maand doet ons dat extra realiseren. Herinneringen en goede voornemens zijn opeens weer onderdeel van ons geworden. We staan er nooit echt alleen voor. En dat is denk ik wel een heel mooi kenmerk van de Evergreen familie.
We zijn misschien in vele ogen maar een kleine vereniging, maar wel een vereniging waar ieders hart daadwerkelijk op de goede plek zit. Of er nu tegenslagen of mooie momenten zijn, we ervaren ze altijd met elkaar. Iedereen bij MHV Evergreen is er voor iedereen! Het is dan ook een voorrecht om voorzitter te mogen zijn van deze vereniging.
 
Het is nu niet het moment om alle positieve en eventueel ook minder positieve gebeurtenissen op te gaan noemen. Een ieder kan die zich wel persoonlijk voor de geest halen. Belangrijker is om dank aan 2011 uit te spreken wat ook de eventuele gevoelens over dat jaar zijn. En 2012 met open armen en vol warmte welkom te heten.
 
Traditioneel knallen wij het oude jaar uit ! Of is het juist het nieuwe jaar in ?
 
Waren het de Chinezen of de Bengalen? Eeuwenlang golden de Chinezen als de uitvinders van het vuurwerk. Maar wellicht is het Chinese vuurwerk het resultaat van een vroegere ontdekking in Bengalen (het gebied van de Ganges-delta, tegenwoordig Bangladesh). Hoe het ook zij, zeker is dat in China al duizenden jaren geleden vuurwerk werd gebruikt. Vooral knalvuurwerk, dat diende om boze geesten te verdrijven. Het duurde tot in de middeleeuwen voordat Europeanen er mee aan de slag gingen. Niet op een erg feestelijke manier overigens, want het werd vooral gebruikt voor de oorlogsvoering.
Siervuurwerk werd in eerste instantie vooral gebruikt om belangrijke feesten luister bij te zetten. Rond de jaarwisseling werd alleen veel lawaai gemaakt – volgens de Germaanse traditie was dat nodig om de kwade geesten weg te jagen. Men schoot vooral met vuurwapens in de lucht. Waarschijnlijk vond men het niet nodig om speciaal knalvuurwerk te maken want over het toenmalig gebruik van strijkers, rotjes, kanonslagen en dergelijke is nauwelijks iets bekend.
 
Het hedendaagse wijdverbreide gebruik van (sier)vuurwerk tijdens de jaarwisseling is nauwelijks een halve eeuw oud. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog had men weinig behoefte aan het knallend inluiden van het nieuwe jaar en was er eigenlijk ook weinig geld voor zo’n verspillende activiteit. Pas in de zestiger jaren van de vorige eeuw kwamen rotjes, zevenklappers, gillende keukenmeiden en vuurpijlen echt in zwang.
 
Dus eigenlijk is het gebruik van knallen en kleuren bijna net zo jong als onze vereniging. Dit seizoen vieren wij het veertig jarig bestaan en geven wij hier extra aandacht aan door allerlei activiteiten, waarbij waarschijnlijk het dubbel A en het te houden Gala de slagroom op de taart zullen zijn.
 
Laten wij allen stil staan bij wat is geweest en dat nooit vergeten. Klaar staan voor wat gaat komen en open staan voor elkaar. Dat wij met onze knallen de boze geesten mogen verdrijven, met onze kleuren ons leven mogen sieren en met onze positiviteit onze harten en die van anderen mogen warmen.
 
Ik zie en spreek je graag in 2012 !
 
Ronald Osephius
Voorzitter MHV Evergreen
 
 
 
 
Ruitenburg  
Rabobank  






Contact

Adres
Dr. Albert Schweitzerdreef 431
3146 AP Maassluis
[email protected]

Bankrekeningnummer
3404.79.930
BIC: RABONL2U
IBAN: NL28RABO0340479930
BTW: 8034.65.890.B.01